menu

Boekhouder

Een boekhouder doet simpel gezegd je boekhouding. Oftewel, zijn taken en werkzaamheden bestaan uit het bijhouden van de inkomsten en uitgaven van een onderneming. Hij regelt de administratieve zaken. Indien nodig zelfs inclusief het betalen van de maandelijkse rekeningen. Het uiteindelijke doel van een boekhouder is om overzicht te houden in jouw financiële positie.

Boekhouder

Inhoud:

Wat kost een boekhouder?

Als je de inkomsten- en btw-aangiftes wilt uitbesteden dan kost een boekhouder je gemiddeld tussen de 500 en 1500 euro per jaar, afhankelijk van het contact, de wijze waarop de cijfers worden aangeleverd en in hoeverre hierbij nog advies gewenst is.

Al zijn dit wel gemiddeldes. De tarieven kunnen soms per regio, kantoor of boekhouder verschillen. Het kan dus lonen om online enkele offertes op te vragen, en deze met elkaar te vergelijken. Aan de andere kant kun je je ook afvragen of een goedkope boekhouder ook werkelijk de beste is. Een boekhouder kost misschien veel geld, maar kan ook veel opleveren als hij de juiste fiscale voordelen voor jou weet te vinden.

Taken van een boekhouder

Hij helpt bij het boekhouden, maar wat doet een boekhouder dan precies? Dat kan per onderneming verschillen. Het factureren doen veel ondernemers zelf, maar los daarvan wordt er veel administratie uitbesteed aan een boekhouder. Die houdt vervolgens de boeken bij van alle financiële transacties, hij verifieert de nauwkeurigheid van alle op financiën betrekking hebbende documenten en hij stelt financiële verslagen, zoals de jaarrekening of het jaarverslag, samen over bepaalde periodes.

Van oudsher verzamelt een boekhouder ook de inkomende en uitgaande facturen en houdt hij bij welke daarvan zijn voldaan. Tegenwoordig worden deze werkzaamheden veelal overgenomen door een digitaal boekhoudprogramma, dat vooral gericht is op ondernemers zelf. De taken van de boekhouder veranderen hierdoor naar een controlerende functie. Daarnaast schakelen veel ondernemers hem in voor de aangiftes van de omzet- en inkomstenbelasting.

Kosten boekhouder vaak snel terugverdiend

De kosten van een boekhouder kunnen soms snel oplopen. Veel ondernemers proberen hierop te besparen door de boekhouding zelf te gaan doen. Het klopt dat je dan de kosten van een boekhouder bespaart, maar als je dan fiscale voordelen mistloopt, omdat je onvoldoende op de hoogte bent van regels, snij je jezelf natuurlijk wel in de vingers. Daarnaast kan een boekhouder zaken automatiseren. Denk aan de salarisadministratie of andere zaken die voor een ondernemer tijdrovend zijn om helemaal zelfstandig op te zetten.

De aangifte voor de inkomstenbelasting en eventuele salarisadministratie wordt daarom al vrij snel toch uitbesteed, en op dit vlak verdient een boekhouder zijn kosten meestal snel terug. Zodra de onderneming winstgevend wordt, en tijd ook wat schaarser wordt, besteden veel ondernemers ook de aangiftes van de omzetbelasting uit. De facturatie of zaken als de ritten- of urenregistratie zijn natuurlijk minder makkelijk om uit te besteden en om die reden is de boekhouding vaak een wisselwerking tussen een boekhouder en de ondernemer zelf.

Uurtarief van een boekhouder

In deze branche kunnen de salarissen flink van elkaar verschillen. Online kun je gemakkelijk meerdere offertes opvragen, en deze even met elkaar vergelijken. Je zult zien dat het uurtarief sterk afhankelijk is van of je een zelfstandige boekhouder inhuurt of eentje van een groot administratiekantoor.

Afhankelijk van de werkzaamheden ligt het uurtarief van een boekhouder meestal tussen de 50 en 70 euro per uur. Al zul je dat niet direct verdienen als je zelfstandig als boekhouder aan de slag gaat, want dit zijn alleen de declarabele uren. Volgens Loonwijzer verdient een hbo afgestudeerde boekhouder met tien jaar werkervaring in een bedrijf met minder dan honderd werknemers per uur zo’n 18 á 19 euro (op basis van een 38-urige werkweek).

Verschillen tussen boekhouder, belastingadviseur en fiscalist?

Vroeger deden boekhouders eigenlijk alle taken die bij de administratie kwamen kijken. Tegenwoordig zorgen boekhoudprogramma’s ervoor dat ondernemers prima zelf facturen kunnen inboeken, waarna overzichten automatisch worden bijgewerkt. Ook de opkomst van internetbankieren heeft administratietaken vereenvoudigd, waardoor ondernemers dit prima zelf kunnen. Hierdoor presenteren boekhouders zich steeds vaker als specialist.

Boekhouders noemen zichzelf steeds vaker overnameadviseur, belastingadviseur, of fiscalist. Deze functies bestonden voor de komst van de automatisering, maar bestonden vooral uit adviseurs voor grote bedrijven. Tegenwoordig maken ook steeds meer middelgrote en zelfs kleine bedrijven gebruik van fiscalisten. Beroepsmatig is een fiscalist dus eigenlijk een boekhouder die zich in een speciaal onderdeel van zijn werk heeft gespecialiseerd. Een specialisme kan niet alleen klanten over de streep trekken, het rechtvaardigt soms ook een hoger uurtarief.

Advisering in toenemende mate een kerntaak

Advies behoorde altijd al tot een boekhouder’s werkzaamheden, maar met de komst van goede software is zijn functie nog verder richting de advisering opgeschoven. Dat advies kan direct boekhoudkundig zijn, zoals advies op het gebied van debiteurenbeheer of fiscale zaken. Maar daarnaast wordt er steeds vaker meegedacht met de ondernemer en advies gegeven op zaken als medewerkerssalarissen, liquiditeit of andere kerncijfers.

Ook adviseren boekhouders steeds vaker bij mogelijke subsidies, samenwerkingen of investeringen. Vaak specialiseren kantoren zich op één van deze gebieden, en werken boekhouders samen met andere specialisten om zo een unieke positie in de markt te kunnen krijgen. Op dat vlak concurreert hij steeds meer met de accountant, voor wie advisering echt een van de hoofdwerkzaamheden is geworden.

Hoeveel boekhouders zijn er in Nederland?

Het is lastig te bepalen hoeveel boekhouders er precies zijn in Nederland. Dit komt omdat niet iedereen zichzelf deze functieomschrijving geeft. Zo zijn er ook fiscalisten, administratief medewerkers, en financieel specialisten actief. De werkzaamheden overlappen soms, wat het moeilijk maakt om er een exact cijfer aan mee te geven. Wel is duidelijk dat het aantal is gedaald met de opkomst van online boekhoudprogramma’s.

Hierdoor is het factureren gemakkelijker geworden waardoor steeds meer bedrijven de facturatie zelf in eigen huis uitvoeren. Advisering compenseert dit maar deels. In november 2015 schatte ING het aantal boekhouders op zo’n honderdduizend. Daarmee was destijds in tien jaar tijd het aantal gehalveerd ten opzichte van 2005, terwijl het aantal accountants juist verdubbelde van vijftigduizend naar bijna honderdduizend. Steeds meer boekhouders laten zich omscholen tot accountant zodat ook het gevorderde advies- en controlewerk mogelijk is.

Hoe wordt iemand boekhouder?

Als je boekhouder wilt worden dan kun je daar vandaag nog mee beginnen. Het is niet moeilijk om boekhouder te worden, want in tegenstelling tot de accountant is dit geen beschermd beroep.

Als je het wilt worden, kun je dus simpelweg jezelf vandaag al zo presenteren. In principe mag iedereen die van het boekhouden zijn werk wil maken zich boekhouder noemen, maar dat wil niet zeggen dat de taken voor iedereen zijn weggelegd.

Wil je het vak via de reguliere weg (dat wil zeggen via hogeschool-opleidingen) eigen maken, dan kan dat bijvoorbeeld op MBO vier-niveau (administrateur) of hbo-niveau (bachelor). Een opleiding op boekhoudkundig gebied kan onder andere gevolgd worden aan de LOI, Multididact, NCOI Opleidingsgroep, NTI of Scheidegger Opleidingen.

Aangezien iedereen dus boekhouder kan worden, proberen sommigen zich te onderscheiden door zich aan te sluiten bij een beroepsinstelling. Dit is natuurlijk niet verplicht, maar kan wel helpen een twijfelende klant over de streep te trekken.