menu

Administratie-software

Voor ondernemers is er een groot aanbod van administratie-software om de boekhouding in te verwerken. Soms kun je de keuze maken op externe factoren. Als je boekhouder je een administratie software-pakket aanraadt bijvoorbeeld. Maar meestal zul je zelf moeten besluiten waar je de administratie in verwerkt. De keuze voor de juiste administratie-software is nog lang niet makkelijk maar de volgende vijf tips geven mogelijk een idee.

1. Koppel de software

Administratie-software kent meestal vele in- en exportfuncties. De meeste ondernemers starten zonder betaalde software dus wil je graag dat je huidige administratie ook in de nieuwe software past.

De meeste administratie-software kan omgaan met Excel en de bekendere kassa- en webwinkelsoftware. Als je andere databases gebruikt is het raadzaam vooraf even te onderzoeken of je ondernemingscijfers over te zetten zijn. Welke software past in dat geval het beste bij de andere facetten van je onderneming?

2. Gebruikersgemak

Administratie is al tijdrovend suf en soms zelfs vervelend genoeg. Accepteer daarom niet zomaar het eerste softwarepakket dat je tegenkomt maar neem even de tijd en probeer wat online demo’s uit voor je echt kiest voor administratie-software want de verschillen zijn groot.

3. Gemak voor externen

Je gebruikt de software zelf maar soms heeft jouw administratie ook invloed op externen. Zo zijn sommige aanbieders gespecialiseerd in ZZP-ers die ook direct facturen willen sturen die te betalen zijn via iDeal, automatisch herinneringen stuurt en naast de verplichte administratie een complete actieve boekhouding aanbiedt.

Andere pakketten richten zich meer op wat grotere bedrijven en bieden bijvoorbeeld meerdere logins, soms zichtaccounts voor bijvoorbeeld je boekhouder of accountant. Welk softwarepakket zien zijn graag dat je gebruikt?

4. Veiligheid

Zorg er allereerst voor dat je administratie veilig is opgeborgen. Vaak bevat deze vertrouwelijke informatie en te vaak verdwijnt administratie omdat het in een simpel Excelbestand op de computer was opgeslagen. Je weet nooit wat een ander ermee doet! Daarnaast wil je altijd een backup. Online administratie-software wordt meestal ook wel gebackupt.

Mogelijk is dan een jaarlijkse uitdraai voldoende. Als je zelf de administratie op je eigen computer hebt staan houd er dan altijd rekening mee dat harde schijven kunnen crashen en computers gestolen kunnen worden. Weet je dan ook zeker dat je data veilig is voor buitenstaanders en dat jij er zelf nog bij kunt?

5. Kosten

Een goede ondernemer zal de kosten zelden de doorslag laten geven aangezien zelfs de duurdere administratie-software niet veel duurder is dan enkele tientjes per maand. Toch, als het er echt om hangt, kunnen ook die paar tientjes voor jou misschien het besluit beinvloeden.

Drie aanbieders van administratie-software:

e-Boekhouden.nl - Starters - (Als beste getest) Gratis

Actie: Gedurende het 1e ondernemersjaar gratis! Een compleet én eenvoudig online boekhoudpakket. Geen boekhoudkennis vereist om te starten met e-Boekhouden.nl. Vraag nu een gratis startersaccount aan en profiteer! Bekijk de website

MoneyMonk - zorgeloos je ZZP-administratie beheren

Online boekhouden speciaal voor ZZP'ers! Boekhouden zonder gedoe en in begrijpelijke taal. Boekhouden, Facturatie, Urenregistratie, Ritregistratie, Btw-aangifte. Inclusief iOS en Android App! Bekijk de website

Exact Online Boekhouden Lite (Meest gekozen)

Met Boekhouden Lite koppel je makkelijk een bankrekening aan je boekhouding en CRM. Handmatige invoer en fouten zijn verleden tijd. Ruim 300.000 ondernemers werken al met Exact. Proberen? Dat kan 30 dagen gratis en vrijblijvend. Bekijk de website

Softwarekeuze is persoonlijk

Het is lastig om goede software aan te raden, want er zijn veel verschillen. Op ons boekhoudprogramma’s overzicht vind je nog veel meer oplossingen die veelvuldig door ondernemers aangeraden worden, maar wij kennen ze zeker niet allemaal. Daarnaast is het geheel afhankelijk van jouw computerkennis, budget, facturen, volume en interesse. Mogelijk is er dus software voor jouw administratie die niet in het rijtje staat maar wel beter is dan de door ons genoemde opties. In de meeste gevallen zijn de eerste twee weken kosteloos en vrijblijvend, probeer er dus gerust een paar uit en vraag ook eens in je netwerk wat bevriende ondernemers aanraden.

Liever online advies? Boekhoudprogrammagids.nl biedt een vergelijking van een groot aantal spelers.