menu

Urenregistratiesoftware

Hoe leuk het hebben van een eigen onderneming ook is, er zijn weinig ondernemers die veel plezier beleven aan de administratieve afwikkeling. Maar hoe je het ook went of keert, het hoort erbij. Urenregistratiesoftware kan je daarbij helpen. En een goed bijgehouden administratie levert je belangrijke informatie op over je bedrijf. Naast de verplichte financiële administratie is het lonend om het aantal uur dat je aan je bedrijf spendeert bij te houden.

UrenregistratiesoftwareVoor de Belastingdienst is het belangrijk dat je kunt aantonen dat je een actieve zelfstandig ondernemer bent. Om niet als slapende KVK-inschrijving bestempeld te worden moet je per kalenderjaar, dus van 1 januari tot en met 31 december, minimaal 1225 uur aan je onderneming hebben besteed. Voor dit urencriterium, dat neerkomt op een kleine 24 uur per week, tellen ook niet-declarabele uren mee. Vergeet dus niet om zaken als je administratie, reistijd, het lezen van vakliteratuur, het volgen van cursussen, klantbezoeken, netwerkbijeenkomsten en brainstormsessies te noteren. Urenregistratiesoftware kan je hierbij helpen.

Wat is het doel van het urencriterium?

Om het zelfstandig ondernemerschap te stimuleren hanteert de overheid diverse belastingvoordelen. Aangezien het niet de bedoeling is dat iedereen zich voor een paar tientjes inschrijft bij de Kamer van Koophandel om in aanmerking te komen voor deze voordelen, heeft de Belastingdienst het urencriterium in het leven geroepen. Wil je als zelfstandige een beroep doen op voordelen als de zelfstandigenaftrek eventueel de startersaftrek, dan moet je kunnen bewijzen dat je dat jaar minimaal de verplichte 1225 uur aan je onderneming hebt besteed.

Wanneer je fulltime met je onderneming bezig bent, zal de Belastingdienst geen redenen hebben om te twijfelen aan het aantal gewerkte uren. Maar redelijk wat (startende) ondernemers combineren meerdere banen, waardoor het urencriterium mogelijk niet gehaald wordt. Het is aan jou om de bewijslast te leveren dat je dat jaar wel degelijk 1225 uur aan je bedrijf hebt besteed. Hoe je dit doet, is aan jou. Als je het maar zo kunt onderbouwen dat de belastingadviseur, of in een extremer geval de rechter, van mening is dat jij het urenaantal hebt gehaald.

Urenregistratiesoftware

Er zijn verschillende manieren waarop je je uren kunt registreren. De simpelste, maar tevens de meest omslachtige, is om je uren handmatig bij te houden. Veel eenvoudiger is het om je uren bij te houden met een online urenregistratie-systeem. Met een urenregistratie-formulier van Excel kun je bijvoorbeeld al totalen, gemiddelden en verhoudingen berekenen. Vaak zit de urenregistratie standaard in een boekhoudprogramma ingebakken. Online kun je ook speciale software vinden waarmee je je uren kunt registeren. Sommige zijn gratis, maar betaald zijn er uiteraard wat meer alternatieven.

Exact Online Uren & Facturen

Maximale facturabiliteit en een kerngezonde cashflow door de urenregistratie en -administratie te integreren met je facturatie, boekhouding en relatiebeheer. Online urenregistratie en facturatie was nog nooit zo efficiënt! Bekijk de website

DK Uren - Projecten - Agenda Sync (Tip)

Van simpel en snel een uurtje schrijven tot uren schrijven met uitgebreide functies. Digitaal Kantoor beschikt over veel verschillende opties tot het schrijven van uren. Makkelijk uitbreidbaar naar CRM, boekhouding en HRM. Bekijk de website

Teamleader Urenregistratie voor klein MKB

Houd gepresteerde uren automatisch of manueel bij en bewaar het overzicht over de prestaties voor een klant of project. Verwerk je geregistreerde, factureerbare uren tot een factuur en houd je ongefactureerde uren inzichtelijk! Bekijk de website