menu

Kosten boekhoudprogramma’s

Je moet periodiek je cijfers met de Belastingdienst delen, dus een goede boekhouding is geen keuze. Of je daar ook geld aan wilt uitgeven, is dat wel. De tarieven van een boekhoudprogramma kunnen al snel enkele tientjes per maand zijn. Wat kost het alternatief en bij welke administratie is het handig om toch maar de kosten van een boekhoudprogramma te betalen?

Zelfs als je net je bedrijf begonnen bent, heb je al enkele uitgaves. Al is het alleen al omdat je een privélaptop op je zaak wilt zetten (deze wil je afschrijven!) of omdat je visitekaartjes koopt of andere kosten maakt. Of je ook inkomsten hebt, is dan de vraag. Zelfs als je deze wel hebt, dan is het soms nog lang niet nodig om hiervoor een duur boekhoudprogramma aan te schaffen. Die paar facturen kun je prima in een spreadsheetprogramma als Excel bijhouden.

Wanneer kosten maken voor boekhoudprogramma?

Heb je meer dan een paar facturen per maand? Heb je bijvoorbeeld wekelijks enkele inkomsten en uitgaven? Of wordt de boekhouding wat ingewikkelder omdat je niet alleen je laptop maar ook wat andere kosten gaat afschrijven? Dan is de aanschaf van een boekhoudprogramma een goed idee. Het alternatief is alles uitbesteden aan een boekhouder en als die al je facturen gaat inboeken zul je zien dat je daar veel meer aan moet betalen. Met de kosten van een boekhoudprogramma bespaar je hierop.

Kosten gemiddeld tussen de 10 en 25 euro per maand

Met een goed pakket kun je ook zaken automatiseren, waardoor je ook nog eens veel tijd bespaart. De kosten van een boekhoudprogramma liggen meestal tussen de 10 en 25 euro per maand. Als je inkomsten nog laag zijn dan zijn alle kostenposten vervelend, maar als je hiermee je administratie beter op orde krijgt verdien je dit vrij snel weer terug.

Boekhoudprogramma’s en hun tarieven:

e-Boekhouden.nl - 15 maanden Gratis voor Starters (Best getest)

Actie: Eerste 15 maanden geheel gratis en vrijblijvend! Een compleet én eenvoudig online boekhoudpakket. Geen boekhoudkennis vereist om te starten met e-Boekhouden.nl. Vraag nu uw gratis startersaccount aan en profiteer! Bekijk de website

Exact Online Boekhouden Lite (Meest gekozen)

Met Boekhouden Lite koppel je makkelijk een bankrekening aan je boekhouding en CRM. Handmatige invoer en fouten zijn verleden tijd. Ruim 300.000 ondernemers werken al met Exact. Proberen? Dat kan 30 dagen gratis en vrijblijvend. Bekijk de website

Tellow: Dé boekhoud-app voor starters (Gratis proefperiode)

Andere pakketten zijn ontwikkeld voor boekhouders. Tellow speciaal voor zzp'ers. En dat merk je in het gebruiksgemak en de tevredenheid van de ondernemers die Tellow gebruiken. Tellow verwerkt bonnen en facturen wel automatisch! Bekijk de website

Alternatief: Boekhouden in Excel

Zijn deze boekhoudpakketten niet wat je zocht en ben je op zoek naar een alternatief? Verreweg de meest populaire oplossing is dan om het in een spreadsheetprogramma als Excel bij te houden. Je kunt natuurlijk zelf daarin je eigen formules maken maar er zijn online ook verschillende sjablonen te vinden. Als je al betaald hebt voor Microsoft Office, zit je niet op de kosten van extra Excel-sjablonen te wachten. Toch zijn deze vaak hun geld meer dan waard. Ze worden meestal door honderden andere ondernemers gebruikt, en op deze manier heb je een boekhoudoplossing tegen geringe kosten, waarbij toch goed over alle fiscale regelgeving is nagedacht.

Kosten grote boekhoudprogramma’s

Ben je niet op zoek naar het goedkoopste boekhoudpakket maar wil je weten welke kosten grote boekhoudprogramma’s hebben? Tarieven van marktleiders als Exact Online, Twinfield of Davilex lijken naar verhouding vrij hoog, als je bedenkt dat er online ook gratis alternatieven zijn en er verschillende pakketten voor een of twee tientjes per maand beschikbaar zijn. Marktleiders hebben meestal ook wat hogere prijzen, maar als jij een groter bedrijf hebt, buitenlandse facturen, afschrijvingen, salarisadministratie en debiteurenadministratie allemaal wilt automatiseren dan maken de kosten meestal niet het verschil. Dan kies je voor een boekhoudprogramma dat het beste bij je past. Een ZZP’er wil hierop misschien besparen, maar een ondernemer die vooral stabiliteit en veiligheid zoekt kiest liever een aanbieder dat complete software biedt en al jaren bestaat.

De prijzen van marktleiders beginnen bij een paar tientjes per maand maar zijn afhankelijk van het aantal gebruikers, modules en koppelingen. Gemiddeld betalen ondernemers hier tussen de 150 en 200 euro per maand voor hun boekhoudsoftware-oplossingen. Maar als je zaken gaat automatiseren en dus veel koppelingen gebruikt – denk aan groothandels of productiebedrijven – kan het gebeuren dat de prijzen oplopen tot enkele honderden euro’s per maand. Meer oplossingen kun je vinden op ons overzicht van boekhoudprogramma’s.