menu

Fiscalist

Een fiscalist geeft fiscaal advies. Alles wat je als ondernemer niet snapt of niet wil spenderen aan belasting-gerelateerde zaken, kan je aan zo iemand overlaten.

Beroepsmatig is een fiscalist dus eigenlijk een boekhouder. Zijn kennis gaat over vergelijkbare zaken, maar zijn werkzaamheden verschillen meestal wel. Een boekhouder controleert vooral of jij alle zaken goed in een boekhoudprogramma zet, of helpt je zelfs met invoeren. Een fiscalist kijkt meestal wat breder. Hij heeft vooral een adviserende rol. Een fiscalist kom je meestal niet tegen bij kleine bedrijfjes en ze behandelen meestal niet de dagelijkse zaken die bij een boekhouding komen kijken. Ze zijn gespecialiseerd in fiscale zaken en werken meestal aan grote vraagstukken bij grote organisaties.

Een goede fiscalist zorgt ervoor dat jij belastinggeld kan besparen. Omdat hij op de hoogte is van alle wetten en regels op belastingengebied, weet hij hoe jij ervoor kan zorgen dat je niet meer belasting betaalt dan nodig is.

Taken van een fiscalist

Uiteraard geef je als fiscalist fiscale adviezen. Verder kijk je aangiften na, adviseer je bij fusies en overnames, begeleid je een mogelijk boekenonderzoek en adviseer je bij financieringsvraagstukken.

Wat verdient een fiscalist?

Als we de site van Teuben Recruitment mogen geloven, verdient een ‘tax specialist’ met drie jaar werkervaring tussen de drieduizend en vierduizend euro bruto per maand. Voor meer voorbeelden bekijk je dit overzicht met salarisindicaties van fiscalisten.

Hoe wordt iemand een fiscalist?

Fiscalisten hebben in veel gevallen een vier jaar durende hbo-opleiding Fiscale Economie gevolgd. Hij is dan breed opgeleid. Zo kan hij financiële stukken controleren, jaarrekeningen beoordelen, maar weet hij ook alles van bedrijfseconomie. Als masteropleiding kan er gekozen worden voor bijvoorbeeld Finance and Accounting.