Financieel directeur

Een financieel directeur, ook wel Chief Financial Officer of kortweg CFO genoemd, is verantwoordelijk voor de financiële resultaten van een bedrijf. In de kern is de financieel directeur bezig met de financiële planning, het beheren van geldstromen binnen de organisatie en het beheersen van alle financiële risico’s.

Financieel directeur regelt de financiën

Financieel directeurEen algemeen directeur is meestal hét gezicht binnen en buiten het bedrijf maar als het echt op financiële details aankomt is het de financieel directeur die bepaalt.

Het is vaak de op één na hoogste functie binnen het bestuur. Alleen de algemeen directeur is hoger in rang, al is de Chief Financial Officer (CFO) meestal een gelijkwaardige sparringpartner.

In bedrijven die een snelle groei doormaken of waar de geldstromen meer dan gemiddeld belangrijk zijn heeft de CFO soms zelfs de meeste status en rapporteert deze direct aan de aandeelhouders. De financieel directeur leidt de totale boekhouding, de financiële medewerkers en financiële strategie van een onderneming.

De financieel directeur regelt de financiële planning, de geldstromen en beheerst financiële risico’s.

Wil je advies van een boekhouder of administratiekantoor? Je kunt online tarieven vergelijken. Ontvang gratis een voorstel van drie boekhouders of accountants uit je eigen regio.

Verantwoordelijk voor de financiële resultaten

Een werkdag van een financieel directeur

De financieel directeur waarborgt de financiële gang van zaken op meerdere manieren. Enerzijds houdt een CFO geldstromen in de gaten, anderzijds controleert die de bedrijfsprocessen en de financiële afdeling.

Een financieel directeur is verantwoordelijk voor de boekhouding, maar de dagelijkse werkzaamheden zijn vaak meer op toezicht en beleid gericht, dan op het verwerken van de financiële administratie zelf.

De taken van een CFO zijn meer op toezicht, controle en beleid gericht, dan op het verwerken van financiën.

Een financieel directeur houdt zich onder andere bezig met het beoordelen van de financiële situatie, het opstellen van analyses en rapportages over de stand van zaken en het maken van plannen voor de toekomst. Een functie zoals deze omvat onder andere het beoordelen van de financiële situatie, het opstellen van analyses en rapportages over de stand van zaken, het maken van plannen voor de toekomst

Deze directeur is (mede)verantwoordelijk voor alle financiële onderdelen uit het jaarverslag, bepaald budgetten en is eindverantwoordelijk voor het financiële beleid, dat meestal samen met de andere directieleden is opgesteld.

Regel je administratie zelf met een goed boekhoudprogramma. Probeer e‑Boekhouden.nl of MoneyMonk vrijblijvend uit. 100.000+ mkb-ondernemers gingen je voor.

Welke achtergrond sluit aan?

In theorie mag iedereen die zich verantwoordelijk voelt voor financiële administratie zich financieel directeur noemen, want het is geen beschermde titel. Maar in de praktijk hebben CFO’s veelal een achtergrond als gekwalificeerde accountant, boekhoudkundige of als (register) controller.

Er is geen specifieke opleiding voor financiële directeuren, maar de meeste mensen die deze functie vervullen hebben een Master of Business Administration en/of een achtergrond in Corporate Finance.

Welke competenties heeft een financieel directeur?

Een CFO kan rekenen
Een CFO kan meestal goed rekenen

Wanneer je de ambitie hebt om CFO te worden is het handig als je kennis hebt van bedrijfskunde, bedrijfseconomie en algemeen management. Verder helpt het als je veel praktijkervaring opdoet op het gebied van financieel management.

Omdat je een belangrijke functie binnen het bestuur vervult, zijn goede managementvaardigheden en communicatieve vaardigheden erg belangrijk. Eén van de belangrijkste taken van een financieel directeur is de communicatie met alle belanghebbenden over het financiële beleid, zowel intern als extern.

Wat verdient een CFO?

salaris en vergoedingHet salaris voor de functie van financieel directeur is, net als andere directeursvergoedingen, zeer wisselend. Vergoedingen voor bestuursfuncties zijn meestal afhankelijk van het bedrijfsresultaat en -formaat. Meestal is het salaris wel vergelijkbaar met dat dat van een algemeen directeur en hoger dan andere medewerkers.

Deels is dat bij wet verplicht. Het loon van een directeur-grootaandeelhouder (DGA) mag fiscaal niet (zonder reden) minder zijn dan dat van de best betaalde werknemer in de bv. Daarnaast hanteert de belastingdienst een minimum van 51.000 euro voor directieleden die ook aandeelhouder zijn (DGA-salaris).

Veel directeuren keren zichzelf een minimumbedrag aan salaris uit maar als de directeur mede-eigenaar is ontvangt die mogelijk ook een winstuitkering (dividend) vanuit het bedrijf. De vergoeding is daarom veelal variabel en sterk afhankelijk van het bedrijfseigendom en -resultaat.

Een DGA-salaris begint bij 51.000 en in de publieke sector is deze maximaal 201.000 euro per jaar.

Salaris van een CFO bij publieke organisatie

Een financieel directeur van een klein lokaal bedrijf met nog geen twintig medewerkers, verdient in de regel minder dan diegene die financieel verantwoordelijk is binnen een internationale organisatie waar duizenden medewerkers in dienst zijn.

Voor het salaris van topfuncties binnen de publieke sector zoals overheid, ziekenhuizen, scholen of publieke omroepen, is een maximumvergoeding afgesproken. Deze vergoeding is inclusief vakantiegeld, eindejaarsuitkering of betaalde onkostenvergoedingen. In 2022 is deze vergoeding maximaal 201.000 euro bruto, wat is gebaseerd op het salaris van een minister inclusief vergoedingen naast het salaris.