menu

Basiskennis boekhouden

Voor ondernemers is een basiskennis boekhouden noodzakelijk. Deze mag heus beperkt zijn. Maar het is wel belangrijk dat je de beginselen van de financiële administratie begrijpt. Een thuisstudie kan  hierbij helpen, maar online zijn er ook voldoende andere mogelijkheden te vinden om de basis van het boekhouden te leren kennen.

Basiskennis boekhoudenAls je zelfstandig  ondernemer bent geworden en (mede-)eigenaar bent geworden van een vof of eenmanszaak krijg je te maken met de belastingdienst. Die eist dat je omzetbelasting bijhoudt en zelf de aangifte van de inkomstenbelasting invult. Hiervoor is wel wat basiskennis van boekhouden nodig.

Toch is het niet zo eng als veel starters denken. Zo is het niet verplicht om te weten wat een grootboekrekening is of wat de verschillen zijn tussen rentabiliteit, liquiditeit of solvabiliteit. Dit soort kerngetallen zijn vooral interessant voor financiële adviseurs. De belastingdienst wil vooral weten hoeveel geld er binnenkomt en uitgaat. Die informatie is aan strenge regels gebonden, maar daarvoor zijn voldoende hulpmiddelen in de markt.

Om te beginnen zijn er online veel administratieve software-oplossingen te vinden. Sommige daarvan houden rekening met grote bedrijven en zijn daardoor vrij onoverzichtelijk voor de gemiddelde kleine ondernemer. Maar als je specifiek op zoek gaat naar boekhoudsoftware voor beginners, zul je zien dat er maar weinig basiskennis nodig is om hier gebruik van te maken. Partijen als Rompslomp of Acumulus stellen je tijdens het invoeren enkele simpele vragen, waarna zij automatisch zorgen dat de data in de juiste banen wordt geleid.

Factureren kun je zelf leren

Daarnaast kun je zaken uitbesteden aan een boekhouder of administratiekantoor. Vaak willen deze wel de tijd nemen om jou de basis van het boekhouden te leren. Veel ondernemers vinden het geen probleem om te leren factureren. De uitgaven, kilometer- en urenregistratie willen veel ondernemers ook nog wel bijhouden. Pas zodra er werkelijke aangiftes bij komen kijken besteden zij zaken uit. Op die manier zijn de kosten van een boekhouder te overzien en is er echt alleen basiskennis van het boekhouden vereist. Alle lastige kwesties worden dan door de boekhouder afgevangen.

Toch blijft het belangrijk om de basis van je financiële positie en administratie zelf te kunnen overzien. Al is het alleen al om te weten of de boekhouder zijn werk wel doet. Want ook als je de boekhouding uitbesteedt, blijf je hier zelf voor verantwoordelijk. In het geval van de eenmanszaak of vof ben je er zelfs verantwoordelijk voor met je privévermogen.

Basiskennis boekhouden opdoen

Om de basis van het boekhouden te leren begrijpen kun je een thuisstudie volgen. De NTI, LOI en NHA bieden alle drie een goede studie basiskennis boekhouden. Via elk van deze partijen kun je een goede basiskennis verkrijgen van fiscale en administratieve zaken.

Vaak zijn dit soort studies niet eens nodig. Als je online op zoek gaat naar een simpele boekhoudcursus zul je zien dat er veel handleidingen en studiemateriaal te vinden is. Sommige boekhoudprogramma’s bieden alternatieven. Zowel Informer als E-boekhouden bieden bijvoorbeeld een cursus, waarmee je niet alleen kennismaakt met hun software maar ook met het opzetten van een zakelijke administratie. De online cursus van E-boekhouden is hierin zeer volledig en geheel gratis. Daarnaast biedt E-boekhouden trainingsdagen op locatie. Marktleider Exact Online biedt diverse e-learningopties aan op haar website.

Als jouw basiskennis onvoldoende blijkt

Heb je de basis onder de knie maar is toch niet alles duidelijk? Dan zijn er gelukkig diverse partijen die je kunnen helpen bij vragen. Je kunt natuurlijk terecht bij je administratiekantoor maar de kans is wel groot dat hier kosten voor in rekening worden gebracht. Als je gebruikmaakt van een boekhoudprogramma kun je hier vaak ook gebruikmaken van een speciale helpdesk met fiscale kennis. Daarnaast zijn er online sites als Administratieforum.nl of Higherlevel.nl waar je terecht kunt met ondernemersvragen en natuurlijk is er ook nog de Belastingtelefoon, de hulplijn van de belastingdienst zelf.