Suppletieaangifte

Als je een ingediende belastingaangifte wilt wijzigen kun je hiervoor een suppletieaangifte invullen bij de belastingdienst. Een suppletie is een correctie op een bestaande loon- of btw-aangifte. Wanneer maak je deze, hoe vaak kan dat en kun je een suppletie achteraf nog aanpassen?

Inhoud:

Wat is een suppletieaangifte?

suppletie omzetbelasting of loonheffingEen suppletieaangifte corrigeert een eerdere loonbelasting- of btw-aangifte. Je kunt hiermee een aangifte wijzigen nadat deze al is ingediend.

Een suppletie doe je dus als je een onjuiste aangifte voor de loonbelasting of omzetbelasting hebt opgegeven. Een eerdere btw-aangifte kun je hiermee corrigeren. Ook bij te weinig afgedragen loonbelasting of premies volksverzekeringen dien je deze in.

Regel je administratie zelf met een goed boekhoudprogramma. Probeer e‑Boekhouden.nl of MoneyMonk vrijblijvend uit. 100.000+ mkb-ondernemers gingen je voor.

Wanneer moet je een btw-aangifte corrigeren?

Een suppletieaangifte corrigeert een eerdere belastingaangifte van maximaal vijf jaar oud. Alleen bij een aanpassing boven de duizend euro is een losse correctie nodig. Correcties op een onjuiste btw-aangifte van minder dan duizend euro mag je ook verwerken in je eerstvolgende aangifte.

Btw-correcties van minder dan duizend euro mag je ook verwerken in je eerstvolgende btw-aangifte.

Let op: de termijn voor het indienen van een suppletie is vijf jaar, maar je bent verplicht om een verschil in opgegeven omzetbelasting zo snel mogelijk te corrigeren. Het niet op tijd aangeven van dit verschil kan leiden tot een boete, dus je bent gewaarschuwd.

Hoe en waar indienen?

Een suppletieaangifte kan je zowel via de site van de belastingdienst, administratieve software als schriftelijk indienen. Zodra je een onjuistheid ontdekt kun je deze doorgeven. Voor een suppletie hoef je geen tijdvak af te wachten.

Als de boekhouder een correctie in loon- of omzetbelasting constateert kan die waarschijnlijk de aangifte via eigen software insturen. Ook bieden veel boekhoudprogramma’s de mogelijkheid om direct via de boekhoudsoftware een suppletie te versturen en zo een eerdere aangifte corrigeren.

een eerdere aangifte corrigeren met een suppletieaangifte
Een suppletieaangifte kun je indienen via de site van de belastingdienst.

Na indienen aangifte wel snel betalen!

Na een reguliere btw-aangifte maar zeker ook na een ingediende suppletie dien je wel op tijd de belastingdienst te betalen. Als je te laat betaalt kun je een verzuimboete krijgen, die 3 procent van de niet betaalde btw bedraagt, met een minimum van 50 en een maximum van 5.514 euro (2023).

Meld je een verschil tussen de voldane en verschuldigde btw niet meteen, dan kun je een vergrijpboete krijgen. Die bedraagt 25 procent van de verschuldigde belasting in geval van ‘grove schuld’ en 50 procent van de verschuldigde belasting in geval van ‘opzet’.

Zoek je een goed boekhoudprogramma? probeer e-Boekhouden gratis uit! Liever zelf programma's vergelijken? Zie ons overzicht van online boekhoudprogramma’s.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over het aangeven van een suppletie zijn:

Kan ik hiermee een foutieve belastingaangifte corrigeren?

Als je een aangifte hebt ingediend kun je die niet meer wijzigen, maar via een suppletieaangifte kun je wel laten weten dat een eerdere aangifte verkeerde cijfers bevat en dus moet worden aangepast. Meestal neemt de belastingdienst deze correctie over en kun je dus op deze manier je boekhouding weer in orde brengen.

Is een suppletieaangifte verplicht?

Je bent verplicht om op een correcte manier te boekhouden, en om de juiste cijfers door te geven aan de belastingdienst. Natuurlijk maken ook ondernemers soms weleens een foutje en een kleine wijziging in een btw-aangifte kun je ook in een volgende aangifte corrigeren. Correcties in de loonadministratie of btw-bedragen die groter zijn dan duizend euro dien je direct via een suppletieaangifte te corrigeren.

Wanneer moet ik de suppletie indienen?

Je hoeft voor een correctie geen tijdvak af te wachten, maar kunt deze op elk moment doorgeven. Natuurlijk is het wel handig om de cijfers wel eerst even rustig te controleren, zodat je niet ook deze aangifte straks weer moet gaan corrigeren.