Tips bij inschakelen vakantiekrachten

Tips bij inschakelen vakantiekrachten

Het is zomer en waarschijnlijk is het een komen en gaan onder je werknemers die er even een paar weekjes tussenuitgaan. Tegelijkertijd zijn scholieren en studenten op zoek naar een vakantiebaantje en dus overweeg je om vakantiekrachten in te zetten. Hartstikke prima, maar er zijn wel een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten als je tijdelijk personeel inhuurt.

Een vakantiekracht is tijdelijk en dus worden vaak de administratieve handelingen die ermee gepaard gaan over het hoofd gezien. En dat is zonde, want bedrijven waarbij dit gebeurt kunnen wel eens torenhoge tarieven van de Belastingdienst riskeren of langer vastzitten aan personeel dan ze in eerste instantie van plan waren. Daarom nemen wij de vier tips over die accountantorganisatie Accon AVM heeft opgesteld.

Controleer uitzendbureaus via het SNA-register

Als je tijdelijk personeel wilt inhuren dan is het inschakelen van een uitzendbureau een prima oplossing. Het scheelt je namelijk onnodig zoekwerk, om nog maar te zwijgen over de administratie. Het uitzendbureau moet zorg dragen voor een correcte inhouding en afdracht van sociale premies, maar jij als ondernemer blijft wel hoofdelijk aansprakelijk. Sinds 1 juli 2010 moeten uitzendbureaus zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Wil je weten of het uitzendbureau waar jij zaken mee doet staat ingeschreven? Controleer dat dan via het SNA-register.

Maak gebruik van een G-rekening

Als je personeel inhuurt dan kun je de aansprakelijkheidsrisico’s aanzienlijk beperken door het verschuldigde bedrag op een G-rekening van de uitzender te storten. Dit is een geblokkeerde rekening waarmee loonheffingen van ingehuurd personeel aan de Belastingdienst kunnen worden voldaan. De Belastingdienst heeft hier het eerste pandrecht op en er kunnen van deze rekening geen andere betalingen worden gedaan. Dit beschermt partijen tege wanbetalingen van loonheffingen.

Zorg voor een goede identificatie van uitzendkrachten

Het tijdelijk inhuren van personeel kan soms wat vluchtig verlopen allemaal. Dit kan bijvoorbeeld met zich meebrengen dat je als ondernemer je uitzendkrachten niet identificeert. En daardoor zal de Belastingdienst het anoniementarief hanteren, wat fors hoger is. Bespaar je die extra kosten door te zorgen voor een goede identificatie en vastlegging ervan.

Let goed op de contractvorm

Als je gebruik maakt van een oproepkracht dan is het natuurlijk niet meer dan logisch dat je die alleen wil inzetten als je ook daadwerkelijk werk voor zo iemand hebt. Nu zijn er twee soorten oproepcontracten. Bij de eerste variant is je werknemer verplicht om aan de oproepen gehoor te geven en mag er alleen het eerste halfjaar vrij een beroep worden gedaan op de oproepkracht (als dat tenminste contractueel goed is vastgelegd). In de tweede variant is de oproepkracht vrij om gehoor te geven aan een oproep. Gaat ‘ie daadwerkelijk aan de slag, dan wordt een tijdelijke arbeidsovereenkomst gesloten, per opdracht. Volgen deze opdrachten elkaar in drie maanden op, dan geldt de vierde oproep als een vast contract. Let hier dus goed op! Maak de juiste afspraken en zorg er voor dat je een groot bestand aan oproepkrachten hebt. Dit voorkomt dat je plots langer aan iemand vastzit dan je voor ogen had.

Over de auteur

Over de auteur

Ondernemen & Internet is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten